BEELDENDE KUNST


Opleidingen en cursussen:

Academie voor Beeldend Vorming te Tilburg
Glazuren ontwikkelen, decoratietechnieken, algemene keramische vormgeving en raku stoken bij Dorothé Vrijdag
Algemene keramische vormgeving, pit fire en raku stoken bij Paula Groote-Versteegen.

Beeldend werk:

Het beeldend werk bestaat uit een grote verscheidenheid van onderwerp, vorm en kleurgebruik.
Vanaf 1974 maak ik beelden en sinds 1980 ben ik professioneel beeldend kunstenares.
Het werk is organisch, figuratief, abstract en spiritueel. Ik maak gebruik van verschillende materialen met als hoofdmateriaal klei waarmee ik ruimtelijke keramische objecten maak.

Als persoon heb ik een grote behoefte om me beeldend uit te drukken, ik experimenteer  met de mogelijkheden van het materiaal en zoek de grenzen van mezelf en het materiaal op om steeds een stap verder in de mogelijkheden te komen.
Wat eerst niet lukt, lukt misschien wel door wat veranderingen in een volgend beeld of soms pas jaren later.
Door veel uit te proberen, ontwikkel je de vormgeving, technische beheersing en creativiteit.
Ik bouw graag van niets om een lege ruimte tot een vorm, waarbij ik een sterk gevoel voor vormgeving heb ontwikkeld.
Het ene moment heb ik een bepaald idee, van een thema en welke kant ik op wil, een soort blauwdruk. Soms maak ik dan een summiere schets en ga het uitwerken. Gaandeweg het proces speel ik in op nieuwe ideeën die zich aandienen of reageer ik op het materiaal.
Op een ander moment begin ik zonder schets direct te spelen met het materiaal en zie wat eruit komt of stel mezelf een opdracht bijv. structuuronderzoek en ga daarmee aan de slag. Of een gevoel, gesprek, gedachte, gebeurtenis of een herinnering aan iets is de aanleiding voor iets nieuws.
Ik werk meestal in een serie om een thema uit te diepen, elk nieuw thema komt uit de voorgaande voort. Soms voeg ik meerdere thema’s tot een nieuw thema samen.
Dat is zichtbaar in “Shop till you drop”, “Uitrusten”  en in “Heksen”  waarin  je een combinatie vindt van schoenen, tassen, kleding, hoofdvormen en stoelen.
Wanneer ik een thema voor mijn gevoel genoeg heb uitgediept ga ik verder met iets nieuws en dat kan 180 graden omdraaien, daarom is mijn werk ook niet in een kader/vakje te stoppen.
Ik heb een groot interessegebied en ben heel veelzijdig.

Glazuren ontwikkelen heb ik een aantal jaren geleerd en gedaan bij Dorothé Vrijdag en dat vind ik heel leuk en interessant om te doen.
Wanneer je daarmee bezig bent geeft dat oneindig veel mogelijkheden en kun je er jaren of zelfs je hele leven mee bezig zijn, maar dan heb je geen tijd meer voor je andere werk. Het is steeds keuzes maken, de ene periode kies ik voor dit de andere periode voor iets anders.
Ik maak voornamelijk gebruik van mijn zelf samengestelde glazuren, ik heb inmiddels een grote voorraad mogelijkheden, en test ze regelmatig uit hoe ze zich gedragen op de beelden.

Ook met andere decoratietechnieken experimenteer ik en pas ze toe op mijn werk.
Het ene moment kleur ik klei in met oxides en pigmenten en vorm daar dan de beelden mee, die ik dan zonder verder te glazuren op 1250° C tot steengoed bak, om de puurheid van de kleuren te behouden. Een ander moment werk ik het wel af met een mat of glans transparant glazuur, wat de kleuren doet veranderen.
Ook maak ik gebruik van engobes en sinterengobes, raku glazuren, terra sigillata en verschillende kleisoorten, ook in combinatie met elkaar.

Door te experimenteren met papier- en vlasklei ben ik meer verfijnd en detaillistisch gaan werken omdat deze klei die mogelijkheden biedt. Dat zie je terug in de kleding, schoenen en tassen en de mensfiguren. Hiervoor maak ik gebruik van een eigensamenstelling vlas/vezelklei i.p.v. de kant- en klare fabriekssamenstellingen, om de mogelijkheden te bereiken die ik voor ogen heb.

Verder maak ik ook keramische sieraden zoals hangers, kettingen en broches, gemaakt van vlas/vezelklei en porselein vlasklei op 1250° C tot steengoed gebakken.
Inspiratie haal ik uit mijn dagelijkse leven en alles wat me zoal bezighoud op maatschappelijk en persoonlijk gebied. Soms speels en humoristisch, dan weer serieus en diepgaand.
Alle beelden zijn doorleefde beelden vanuit hart en ziel met liefde en passie gemaakt, van hoge kwaliteit, origineel, kunstzinnig en een lust voor het oog.

Naast het beeldend werk heb ik nog een passie en dat is kleding ontwerpen en maken, bijzondere stijlvolle, originele, aparte kleding op maat gemaakt.

Peti Art and Consultancy
 
Peti Verbroekken